Page 69 - KobiEfor Ekim 2020
P. 69

HABER



                                 İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB):


           ´*×GD %DQNDV× NXUXOVXQ  LVUDI |QOHQVLQµ



         Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım                33 milyon ton çöp toplanıyor ve bunun
         Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,                  14.5 milyon tonu gıda. İstanbul Ticaret
         her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıda,        Borsası, gıda israfını önlemek için
         tüketicilere henüz ulaşmadan                     ‘Gıda Bankası’nın teşvik edilmesi,
         kaybediliyor, yani dünyadaki gıdanın             marketlerdeki gıda iadesinin
         3’te 1’i çöpe atılıyor. Türkiye’de ise yılda  kaldırılması için çalışıyor.

           stanbul Ticaret Borsası gıda israfının azaltılma-  bul edilerek yürürlüğe girdi. Şimdi ise Temel İhti-
           sına yönelik olarak 2019 yılında Borsa Yönetim   yaç Derneği (TİDER) işbirliğinde mahalli idarelerin
         İKurulu Üyeleri’nde oluşan bir Komite oluşturdu.   ve vakıfların gıda bankası/aş evi kurma ve lokal
         Komite; ‘İSTİB Gıda İsrafını Engelleme Komitesi’   olarak bağış yapılmasını kolaylaştırıcı mevzuat
         adı altında çalışmaya başladı ve İSTİB Gıda İsrafını   çalışması için çalışıyoruz. Türkiye’de şu anda 145
         Engelleme Projesi ortaya çıktı.                  tane Gıda Bankası ve Aş Evi bulunuyor” dedi.
            Komitenin başında bulunan İstanbul Ticaret Bor-  Cahit Aral, israfın önlenmesinin gönüllülük
         sası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet   esasına göre işlemesinin zor olacağını, dolayısıy-
         Aral, kamuoyunda farkındalık yaratmak, israfın   la entegre bir yapı kurulmasının önemli olduğunu
         azaltılması ve sürdürülebilir bir sis-                         söylüyor: “İsrafı kanunla engelle-
         tem kurmak için yoğun bir çalışma                              yeceğiz. Örneğin; Türkiye’de zincir
         yürütüyor. Aral, bu alanda çalışma-                            marketlerde gıda iadesi korkunç
         ya başlayınca rakamların kendileri-                            boyutta. Kuru gıdada yüzde 3, soğuk
         ni ürküttüğünü dile getirdi:                                   zincir ürünlerde yüzde 15’lerde. Bu
            “ • 7.7 milyar olan dünya nüfu-                             oranlar maliyetlere yansıtıldığı için
         sunun 2050’de 9.8 milyara ulaşa-                               enflasyonu da etkiliyor. Dolayısıyla
         cağı tahmin ediliyor. Artan nüfusun                            gelişmiş ülkeler bu sorunu çözmek
         ihtiyaçlarını karşılamak için küre-                            için marketlere sorumluluk veriyor.
         sel gıda üretiminin 250 yılına kadar                           Marketler ellerindeki ürünü gıda
         yüzde 60 oranında artması gerekti-                             bankalarına veriyor. Gıda bankaları
         ği hesaplanıyor.                                               da gelir seviyesi düşük insanlara
            • Dünya genelinde tarımsal ka-                              bedava veriyor. Bu sistemi ülkemize
         yıplar dahil, israf olan gıda miktarı                          kurmak istiyoruz. Mevzuat ile gıda
         yıllık 1.6 milyar ton. Bunun parasal                           bankası kurulumunun devlet ta-
         değeri ise 1.2 trilyon dolar.                                  rafından teşvik edildiği, KDV’sinin
            • Dünya genelinde meydana ge-                               vergiden düşürebileceği bir çalış-
         len gıda kaybı ve israfının yalnızca                           ma hazırlıyoruz. Eğer mevzuatıyla
         dörtte biri önlendiğinde bu miktar   Hakkı İsmet Aral          gıda israfını önleme için adım atar-
         ile dünyada 830 milyonun açlık                                 sak 2 yıl için 2-3 milyar dolar ka-
         çekmesi önlenmiş olur.                           zanç sağlayabiliriz.”
            • Ülkemizde belediyeler tarafından 2018’de top-  Gençler gıda israfını önlemek için yarışacak:
         lanan atık miktarı 33 milyon tondu. Bu atıkların 14.5   İSTİB, gıda israfını önlemek amacıyla ‘Gıda İsrafını
         milyon tonunu gıda oluşturuyor. Atıkların parasal   Engelleme Projesi’ yarışması düzenliyor. Üniversi-
         değeri 14.5 milyar dolar. Ülkemizin yıllık tarımsal   te öğrencilerinin katılımına açık yarışmaya başvu-
         gıda ihracatı yaklaşık 18 milyar dolar. Neredeyse her   rular Haziran 2021’e kadar yapılabilecek. Öğrenci-
         yıl ihracatımız kadar gıda ürününü çöpe atıyoruz.”   lerin hangi bölümde olurlarsa olsun bireysel veya
            Gıda Bankası’nın önü açılmalı: Güney Kore, Sin-  takım olarak katılabildiği yarışmayla gıda israfının
         gapur, Japonya ile bazı AB ülkelerini incelediklerini   engellenmesine katkıda bulunacak projelere top-
         aktaran Aral, “Her ülkenin kendi kültürel yapısı-  lam 65 bin TL ödül verilecek. İSTİB bünyesinde
         na uygun çözümü bulunuyor. Bizim ülkemizde ise   belirlenecek jüri tarafından ‘özgünlük/yenilikçilik’,
         mevzuat ve yönetmelik ile ilerlemenin daha doğru   ‘yöntem ve süreç’,  ‘uygulanabilirlik ve/veya  kul-
         bir yöntem olacağı kanısına vardık. Komite olarak   lanılabilirlik’, ‘katmadeğer ve/veya  yaygın etkisi’
         mevzuat taslağımız Sıfır Atık Yönetmeliği’nde ka-  esasları doğrultusunda değerlendirilecek.
                                                                                      Ekim 2020 KobiEfor 69
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74