Page 87 - KobiEfor_Agustos_2015
P. 87
HABER
Tekirda¤ Köftesi’nin lezzet adresi;
Özcanlar Köfte
T rakya eti, Tekirda¤ usü- si; soya veya mekanik k›yma
Hiçbir koruyucu, katk› madde-
lü haz›rl›k ve usta ifli ›z-
gara... Küçük lokanta-
içermez. 1953’te nas›lsa bugün
larda yöreye has tek-
Mestan Özcan, Özcanlar Köf-
niklerle haz›rlanan Te- de öyle üretilir” diyor.
kirda¤ Köftesi’nin lezzeti… De- te’nin büyüme öyküsünü flöyle
¤iflmeyen, 60 y›lda yüzbinlerce özetliyor: “Özcanlar, kapasite ar-
kez test edilen lezzetin s›rr›… t›r›m› ve altyap›n›n oluflturulma-
Lezzet standard›n› bu kadar s›n›n ard›ndan 2007’de, Astori-
uzun süre koruyabilmenin koflu- a’da aç›lan 150 kiflilik restoran›y-
lu ise aile reçetesinin yan›s›ra et la ‹stanbullu müdavimleriyle ‹s-
kalitesinin de y›llar içinde mu- tanbul’da bulufltu. Ard›ndan Ma-
2
hafaza edilmesi. ‹flte bu sebeple xi flubesini 1000 m ’nin üzerinde
Özcanlar Köfte, kendi çiftli¤ini kapal› alana sahip Tekirda¤ Sahil
kurmufl ve sadece Trakya’n›n restoran›na tafl›d›. 2010’da 500
otlaklar›nda, aç›k havada besle- kiflilik Tekirda¤ Beyazköy fiubesi
nen hayvanlar›n etlerini kullan›- aç›ld›. 2012 Haziran’da yüksek
yor, hayvanlar›n yemlerini dahi kapasiteli Beyazköy ve Sahil flu-
kendisi üretiyor. belerine yo¤un taleple günlük
Aileden köfteci iki usta; ‹smail 4.000 konuk ile kendi rekorunu
ve Arif Özcan kardefllerin 1953’te k›ran Özcanlar, A¤ustos 2012’de
kurduklar› Özcanlar Köfte, bu- ‹stanbul Skyport’ta 6. restoran›n›
gün 6 flubesi ve 350’nin üzerinde açt›.”
çal›flan›yla hizmet veren bir zin- Mestan Özcan, bugün günde
cir restaurant grubu. Özcanlar 10 binin üzerinde konuk a¤›rla-
Köfte Genel Müdürü Mestan Öz- yan ve ‹stanbul’da 2 flubesi bulu-
can, Özcanlar Köfte’yi benzerle- nan Özcanlar Köfte’nin 2016’da
rinden farkl› k›lan özelli¤inin ge- yeni flubeler açmay› hedefledi¤i-
leneksel lezzetleri en do¤al yön- ni anlat›yor: “Önceli¤imiz Trakya
temlerle günümüze tafl›malar› ve ‹stanbul. Lüleburgaz, Edirne,
oldu¤unu söylüyor. Keflan, Çanakkale ve Silivri’de
Besiden ›zgaraya kadar uza- minimum 350-400 kifliyi ayn› an-
nan tüm üretim süreci, ziraat ve da a¤›rlayan veya günlük 1500
g›da mühendislerince kalite ve kifliyi a¤›rlayabilecek noktalar
hijyen; aile gelene¤ini sürdüren olacak.”
lezzet üstadlar›nca da usül ve Özcanlar Köfte’nin meflhur
lezzet kontrolünden geçiyor. köftelerini eve de götürmek
Mestan Özcan, “Ön- mümkün. ‘Eve ne götürmek is-
celi¤imiz daima tersiniz’ uygulamas› kapsam›nda
üretim ve üretti- yap›lan piflime haz›r köfte ve et
¤imizden yüzde sat›fl›, restoran d›fl›na da tafl›n-
100 emin ol- m›fl ve iki adet et market hizme-
makt›r. Özcan- te girmifl. Özcan, Tekirda¤ köfte-
lar’›n meflhur siyle bafllayan üretim maceras›-
köfteleri sade- n›n; kaflarl›, kasap ve sat›r köfte-
ce gerçek etten nin ard›ndan yüzde 100 dana eti
üretilir. sucuk ve ayran, üzüm suyu, pey-
nir helvas› gibi yan ürünlerle de-
vam ederek Özcanlar’›n bir g›da
markas› olma yolculu¤una dö-
Mestan Özcan
nüfltü¤ünü ifade ediyor.
A€ustos 2015 KobiEfor 87