Page 152 - KobiEfor_Haziran_2013
P. 152

Sa¤l›k






           Yaz aylar›nda beslenme


                                  önerileri
                            Nilay
                          Topçam
                         Zihnio¤lu
                                  Sa¤l›k Dan›flman›m›z ve Yazar›m›z
                                  Gülsemin Gülo¤lu, Vehbi Koç Vakf›
                                  Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet
                                  Bölümü’nden Diyetisyen Nilay Topçam                 Dr. Gülsemin Gülo¤lu
                                  Zihnio¤lu ile yaz aylar›nda beslenme               guloglu_g@yahoo.com
                                  önerileri üzerine konufltu.


               Yaz aylar›nda ne tür beslenme                   Günlük enerji ihtiyac› için hangi besinleri
               sorunlar› yaflan›yor? Nas›l önlemler al›nmal›?   tercih etmeliyiz?
               Yaz aylar›n›n gelmesiyle birlikte yükselen hava s›cakl›k-  Vücudun ihtiyac› olan günlük enerjinin ço¤unun karbon-
            lar› bazen beslenme sorunlar›n› da beraberinde getirebil-  hidrattan sa¤lanmas› gerekiyor. Yani tah›llar, meyveler ana
            mektedir. Bu sorunlar s›v› kayb›ndan, kontrolsüz yap›lan di-  enerji kayna¤›d›r. Ancak tüketilen karbonhidrat›n saflaflt›r›l-
            yetlerin olumsuz sonuçlar›na hatta besin zehirlenmesine  m›fl yani posas›ndan ayr›lmam›fl olmas›na özen göstermek-
            kadar uzanabilmektedir. Hava s›cakl›l›¤›n›n artmas›yla bes-  te fayda vard›r. Özellikle k›zart›lm›fl, a¤›r hamurlu yiyecekler,
            lenmemizde yapt›¤›m›z olumsuz de¤ifliklikler veya düzen-  flerbetli tatl›lar yerine ba¤›rsak sistemimiz için faydal› olan
            sizlikler artan vücut ›s›s› ve buna eklenen yüksek nemle bir-  yaz meyveleri, posadan zengin tam bu¤day unuyla yap›lm›fl
            leflip tansiyon ve kalp hastalar›n›, diyabetli bireyleri, yafll›-  veya çavdar kullan›lm›fl ürünler tercih edilebilir.
            lar›, gebeleri ve çocuklar› olumsuz yönde etkileyebilir. Bu
            olumsuzluklar› engelleyebilmek için beslenmede dikkat edi-  Ö¤ünlerimizde mutlaka hangi besinler yer almal›?
            lecek önemli noktalar var ancak unutulmamas› gereken en  Hangi besinleri s›n›rl› tüketmeliyiz?
            önemli nokta sa¤l›kl› beslenme mevsimlere göre de¤iflmez.  Yaz aylar›n›n renkli sebze ve meyveleri ö¤ünlerimizde
            Beslenmemizde mevsimsel de¤ifliklikler yapmamal› yaflam›-  mutlaka yer almal›d›r. Sebze ve meyve grubu yüksek an-
            m›z›n her döneminde sa¤l›kl› beslenmeye gayret gösterme-  tioksidan özellikleriyle de güneflin zararl› etkilerine karfl›
            liyiz.  Genel beslenme kurallar›nda yer alan besin çeflitlili¤i,  korunmaya yard›mc› olacakt›r. Yaz sebzeleri olan kabak,
            günde 4-5 ö¤ünlü beslenme ve basit karbonhidrat›n azalt›l-  patl›can, taze fasulye, enginar, yaz meyveleri olan çilek,
            mas› bunun için yeterli olacakt›r.              kiraz, kavun, karpuz, üzüm, incir birer vitamin ve mineral
                                                            deposu olmakla beraber lif içerikleri de yüksektir. Diya-
               Yaz aylar›nda su tüketimi nas›l olmal›?      betli bireylerin meyve tüketiminde afl›r›ya kaçmamalar›
               Yaz aylar›nda su tüketimi daha da önem kazanmak-  önemlidir. Aksi taktirde kan flekeri regülasyonunda s›k›n-
            tad›r. Vücutta normal koflullarlarda idrarla, terle, solu-  t›lar oluflabilir. Her besin grubu gibi et grubu da afl›r› tü-
            numla, d›flk›yla günde yaklafl›k 2.5 litre s›v› kayb› olur.  ketilmemesi gereken bir g›dad›r. Et grubu besinleri salata
            E¤er kaybedilen bu s›v› yerine konmazsa vücutta dehid-  ve sebzelerle beraber yenilirse hem kalorik aç›dan hem de
            ratasyon denen elektrolit ve s›v› kayb› bafllar. Bu durum  besin örüntüsü aç›s›ndan daha sa¤l›kl› bir seçim olacakt›r.
            sa¤l›¤› önemli derecede bozar. Ekstra hareket ediliyor,  Izgara, hafllama, bu¤ulama ve f›r›n tercih edilmeli, k›zart-
            spor yap›l›yorsa terlemenin ve dolay›s›yla su kayb›n›n  ma, kavurma, bol ya¤da soteden kaç›n›lmal›d›r.
            daha fazla olaca¤› hat›rlanmal› s›v› tüketimi paralel ola-
            rak art›r›lmal›d›r. Doktorunuzun aksi yönde bir uyar›s›  Besin zehirlenmesi konusunda ne yap›lmal›?
            yoksa günde ortalama 2.5 litre yani 8-10 bardak suya  Yaz aylar›nda yüksek hava s›cakl›¤›nda uygun olmayan
            veya su içeren g›dalara ihtiyaç vard›r. Su içmek için su-  flartlarda haz›rlanan ve sat›lan yiyecekler besin zehirlenme-
            sama hissini beklemek yerine su tüketimini al›flkanl›k  sinin en temel nedenlerindendir. Potansiyel tehlikeli olan
            haline getirip günboyu s›k› s›k içmek gereklidir. Su tü-  yumurta, et ve et ürünlerini, süt ve süt ürünlerini hijyen ku-
            ketiminde zorlanan kifliler, belirtilen miktarda flekersiz  rallar›na uygun olarak so¤uk zinciri k›rmadan sat›n al›nmal›,
            komposto, taze meyve suyu, az flekerli limonata ve ay-  g›dalar etiketlerinde belirtilen saklama koflullar›nda muhafa-
            ran gibi s›v› besinlerle de desteklenebilir. Gereksinim-  za edilmelidir. Dondurucudan ç›kar›lan g›dalar asla tezgah
            den fazla tüketilen su vücudun elektrolit dengesini bo-  üstünde çözdürülmemeli, dolab›n so¤utucu k›sm›nda bekle-
            zabilece¤i unutulmamal›d›r.                     tilmelidir. Çözülmüfl g›dalar tekrar dondurulmamal›.

           152 KobiEfor Haziran 2013
   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157