Page 32 - KobiEfor-Nisan-2021
P. 32
6g</(áà
İzmir Tarımı’nın ikinci aşaması tarımsal destek
çalışmaları. Bu kapsamda, kooperatifler aracılığıyla
yüksek miktarda ürün alınıyor, üretilen tüm ürünler
kooperatiflerden Büyükşehir Belediyesi tarafından sa-
tın alınarak vatandaşlara ulaştırılıyor. Soyer, “2020’de
yaptığımız toplam alımların miktarı yaklaşık 145 mil-
yon lira. Bu alımları 2021’de artırarak sürdüreceğiz.
Belediyemiz aynı zamanda makine ekipman desteği
sağlıyor, makine parkları kuruyor, tohum ve küçükbaş
hayvan desteği veriyor ve arıcılığı destekliyor” dedi.
Projenin diğer ayağı: Lojistik, işleme ve markalaş-
ma çalışmaları yer alıyor. Ürünlerin lojistiği; yani üreti-
cilerden alınması, işlenmesi, paketlenmesi ve satılacak
Atık Yönetimi Sistemi, Akıllı Kart Sistemi başta olmak hale getirilmesi Belediye şirketi Baysan tarafından ger-
üzere çok sayıda çalışmamız, uygulamamız var. Öte çekleştiriliyor. Baysan’ın, özel sektörün risk almadığı
yandan TÜRKONFED ile KOBİ’lerin dijitalleşmesi için veya küçük üreticinin yatırım yapamayacağı konularda,
bir proje girişimi içerisindeyiz” bilgisini verdi.
bu yatırımı gerçekleştirerek İzmir Tarımı’nın lokomotif
gücünü oluşturacağını öngören Soyer, “Öz kaynakları-
‘İzmir Tarımı’ Türkiye’ye örnek olacak mızla Ödemiş’e et işleme tesisi kurduk, Bayındır’a ise
İzmir Tarımı: İzmir’den başlayarak tüm Türkiye’de dev bir süt işleme fabrikası kuruyoruz. 2021 ve 2022 dö-
yeni ve farklı bir tarım ekonomisi inşa etme projesi. Ta- neminde toplam 338 milyon 600 bin TL’lik alım yapaca-
rımda dışa bağımlılığı sonlandırmak için geliştirilip bir- ğız. Böylece belediyemizin köylümüze yapacağı maddi
likte üretip, hakça paylaşmayı hedefleyen yerli ve milli destek neredeyse üç dört kat artacak. Tüm bu süreçler
bir tarım ekonomisi modeli. İzmir Tarımı’nı Türkiye’de İzmir Tarımı markalaşma çalışmalarımızı da hızlandı-
bugüne kadar uygulanan tarım politikasından ayıran racak. Çiğli Sasalı’daki tarımsal araştırmalar merkezi-
iki temel fark var. Bunlardan biri kuraklıkla mücadele. mizde bir tarımsal tasarım ofisi
2019 verilerine göre Türkiye’de suyumuzun yüzde 77’si kuruyoruz. Üreticimiz, burada
tarım için kullanılıyor ve bu durum acilen değişmez ise kuracağımız merkez sayesinde
yakın bir gelecekte içme sularımız tehlikeye girecek. ürünlerinin paketlenebilmesi
İzmir Tarımı, ekonomik değeri yüksek ve suyu az tüke- için ücretsiz tasarım desteği
ten stratejik ürünleri destekleyerek tarımsal sulamada alabilecek” bilgisini verdi.
harcanan suyu yüzde elli oranında azaltmayı hedefli- Markalaşma süreci tamam-
yor. İkinci fark ise yoksullukla mücadele hedefi. lanmış ürünler İzmir Tarımı
Tunç Soyer, tarımı sadece tarlada yapılan ve sonla- stratejisinin sonraki aşaması
nan bir zirai faaliyet olarak görmediklerini belirterek, olan satış, pazarlama ve ihracat
“Tohum aşamasından başlayıp son tüketiciye uzanan için hazır hale geliyor. E-ticaret
tüm süreçleri kapsıyor. Lojistiği, paketlenmesi, ürün- ve ihracat konularında tecrübesi
lerin işlenmesi, markalaşması, tanıtılması, satışı, pa- olmayan küçük üreticileri fuar-
zarlanması, ihracatı, araştırma, geliştirme ve eğitim lar ile dünyaya açtıklarını kayde-
faaliyetleri, sertifikasyon süreçleri ve ürün planlaması den Soyer, Sasalı’daki tarım merkezinde bir ihracat des-
ile bu bir bütün. Ürünlerimizin katma değerini büyüte- tek ofisi de kurduklarını ve Baysan üzerinden doğrudan
cek ve bu şekilde yoksullukla mücadele ederek refahı ihracat yapacaklarının altını çiziyor. Soyer, yeni dönemde
da arttıracağız” dedi. sadece alım garantisi vermekle kalmayıp artık satış ga-
‘İzmir Tarımı’nı farklı kılan; ‘Başka Bir Tarım Müm- rantisini de gündemlerine aldıklarını duyuruyor.
kün’ felsefesi aslında altı ayak üzerinde yükseliyor. İzmir Tarımı’nın beşinci aşamasında ise ‘araştırma
Birincisi ‘ürün envanteri ve planlaması’. Bunun için geliştirme, eğitim ve sertifikasyon süreçleri’ geliyor.
İzmir’in iklimi, doğası ve toprağına uygun il genelinde Soyer, şu noktalara değindi: “Geniş kapsamlı Can Yücel
yetişebilen stratejik ürünleri tespit ettiklerini dile geti- Tohum merkezimiz kuruldu. Seçim vaatlerimizden biri
ren Soyer, şu bilgileri verdi: “Öncelik vereceğimiz ürün- olan Tarım Lisesi de 2022’de eğitime başlayacak. İzmir
lerin tamamı, hem İzmirliyi, hem Türkiye’deki diğer şe- Tarımı’nın son olarak altıncı aşamasında, agroturizm
hirleri, hem de ihracat yoluyla dünyayı besleyebilecek gibi yan ekonomiler oluşturma çalışmamız var. Özetle
kadar büyük üretim ve satış potansiyeline sahip. Bu ihracat potansiyeli yüksek, nitelikli tarım ürünlerini teş-
stratejik ürünleri üreten veya üretebilecek çiftçimizle vik ederek Türkiye ekonomisini büyütmeyi, kadınların ve
çalışacak bir saha ekibi kurduk. Bu ekibimiz İzmir’in gençlerin tarım ekonomisinde yeniden söz sahibi olma-
otuz ilçesini gezerek bu stratejik ürünleri yetiştiren her sını, kırsaldaki yaşam kalitesini büyütmeyi, tüm bunları
üreticiyle tek tek görüşmeler yapıyor. Bu araştırmanın yaparken toprağı, suyu ve tohumu en dengeli şekilde
sonucunda İzmir’in ürün envanteri ortaya çıkıyor.” kullanarak iklim kriziyle mücadele etmeyi hedefliyoruz.”
32 KobiEfor Nisan 2021