Page 29 - KobiEfor_Mart_2020
P. 29

Üretime ve istihdama sa¤lad›klar› katk›lar nede-  lediyelerin ve inflaat firmalar›n›n peyzajlar›nda kul-
          niyle OSB’lerin önemli oldu¤unu vurgulayan Altu¤,  land›klar› a¤aç, çal› vs. gibi bitkileri üreten, ayn› za-
          mevcut 8 OSB’nin say›s›n› 11’e ç›karmak için gerekli  manda ihracat da yapan yaklafl›k 500 firma, 80 bin
          çal›flmalar› yapt›klar›n› ve Sakarya’da daha çok ihti-  dekar alanda faaliyet gösteriyor. Sektörün dünyada
          sas OSB’lerle büyümeyi hedeflediklerini anlat›yor:  lider olabilmesi için baz› yat›r›mlara ihtiyaç duydu-
          “Mevcutta 3 yeni ihtisas OSB’miz var. ‹lk kurdu¤umuz  ¤unu gözlemledik. SATSO; SBB, Sakarya 2. OSB or-
          Kaynarca’daki Mobilya ‹htisas OSB, yine Kaynarca’da  takl›¤›yla Doku Kültürü Laboratuvar› kuruyoruz.
          Makine ‹htisas OSB, bir de Ferizli Bölgemiz’de Metal
          ve Otomotiv ‹htisas OSB’miz var.
            Sakarya sanayi üretiminin yan› s›ra tar›m potan-
          siyeliyle de dikkat çekiyor. Çok ciddi anlamda ve-
          rimli tar›m alanlar›na sahibiz. Bu da bizim ciddi bir
          avantaj›m›z, tar›msal ürünleri sanayiye çevirme an-
          lam›nda bir tak›m yat›r›mlar› Sakarya’ya çekiyor.
          fiehrin güneyinde Geyve Pamukova taraf›nda bir G›-
          da ‹htisas OSB kurmay› da düflünüyoruz. SATSO,
          Sakarya Valili¤i, Sakarya Büyükflehir Belediyesi ve
          ilçe belediyelerimizle birlikte uygun bir yer aray›fl›
          içindeyiz. fiehri ve ekonomiyi büyütürken bizim ol-
          mazsa olmaz›m›z; çevre. Asla ve asla OSB’lerimizi
          1., 2. ve 3. s›n›f tar›m alanlar›na kurmak istemiyo-  MARKA’dan (Do¤u Marmara Kalk›nma Ajans›) al-
          ruz, at›l arazilere kurmak istiyoruz. fiehirde yakla-  d›¤›m›z hibe deste¤iyle çal›flmalara bafllad›k, yaz so-
          fl›k 280 bin hektar civar›nda tar›m alan› oldu¤u için  nuna kadar inflaat› ve laboratuvar› tamamlayaca¤›z,
          yer bulmak da o kadar kolay de¤il.”             hem flehrimizdeki firmalar›n hem de Türkiye tar›m›-
            SATSO’nun mevcut 32 projesinin birço¤unun 2020  n›n hizmetine sunaca¤›z. Bölgemizin de¤er zincirin-
          y›l›nda da devam edece¤ini söyleyen Altu¤, 2020 y›-  de yer alan yurt içinde ve d›fl›nda talep gören süs ve
          l›nda ön plana ç›kacak çal›flmalar›n› özetliyor:  g›da bitkilerinin tohum, fide ve fidanlar›n›n doku kül-
            • “Sakarya Valili¤i, Sakarya Büyükflehir Beledi-  türü teknolojisiyle ço¤alt›lmas›n› amaçl›yoruz. Y›ll›k
          yesi, Sakarya Üniversitesi ve SATSO iflbirli¤inde  30 milyon bitki üretim kapasitesine sahip olacak la-
          Sakarya Kent Stratejik Plan›’nda sona yaklafl›yo-  boratuvar›m›zda bölgenin ihtiyaçlar›na göre tespit
          ruz, uygulama aflamas›na 2020 y›l›nda geçilecek.  edilen 4.700 çeflit tohum, fide, fidan›n doku kültürü
          fiehrin k›sa, orta ve uzun vadede nas›l geliflece¤ini,  teknolojisiyle üretimi yap›lacak.
          nereye gidece¤ini planl›yoruz, flehrin gelecek viz-  Bölgemiz tar›m bölgesi; çok ciddi m›s›r, f›nd›k
          yonunu çiziyoruz.                               üretimimiz var. Özellikle f›nd›k fidanlar›n›n hem böl-
            • Karasu Liman›’n›n daha yo¤un kullan›lmas› için  gemizde hem bütün Karadeniz Bölgesi’nde ekono-
          çal›flmalar›m›za devam edece¤iz. Köstence ve Bur-  mik ömrünün doldu¤unu görüyoruz, üretimin daha
          gaz gibi yeni hatlar›n eklenmesi için çal›flaca¤›z.   verimli olmas›n› sa¤lamak için yeni fidanlarla de¤ifl-
            •  Sakarya Uluslaras› Ticareti Gelifltirme Merkezi  tirilmesi laz›m. Bu milyonlarca fidan demek. Kon-
          (SUTGEM) projemizi, Sabanc› Üniversitesi, Sakarya  vansiyenel sistemlerle yap›l›rsa y›llar›m›z› al›r ve çok
          Üniversitesi, Sakarya Uygulamal› Bilimler Üniversite-  maliyetli olur, k›sa zamanda, hastal›ktan ari biçimde
          si (SUBÜ) iflbirli¤iyle yürütüyoruz. Ana hedefimiz;  tohum, fide, fidan üretilmesinin yegane yolu ise do-
          2023 y›l›na kadar, Sakarya’daki 400 ihracatç› firma  ku kültürü laboratuvar›. Çay fidanlar›, f›st›k ve mey-
          say›s›n› 1000’e, ihracat›m›z› ise 10 milyar dolara ç›-  ve a¤açlar›n›n da yenilenmesi gerekiyor.”
          karmay› ve Türkiye ihracat s›ralamas›nda ilk 5 il ara-  • Topraktan Sofraya Gastro Sakarya Kitab›m›z
          s›nda olmay›  hedefliyoruz. OSB’lerimizde flu an yeni  ile UNESCO Yarat›c› fiehirler A¤›’na girmek için ça-
          yat›r›m yapan 3-4 yabanc› sermayeli firma var, onla-               l›fl›yoruz. fiehirdeki birçok
          r›n fabrikalar›n›n üretime bafllamas›yla ihracat›m›z›n              restoran›n kitab›n içindeki
          1 milyar dolar daha artaca¤›n› öngörüyoruz. Öncelik-               reçeteleri, yemekleri turizm
          li hedefimizse KOB‹’leri ihracatç› yapmak. Makine                  amaçl› kullanmas›n› istiyo-
          imalatç›lar›n› ve mobilya üreticilerini kümelendiriyo-             ruz. Kitab›m›z› yaz sonunda
          ruz ve destekliyoruz.                                              yay›nlayaca¤›z. Kitab›n ç›k›-
            •  Sakarya Tar›msal Ürünler Üretim  Mükem-                       fl›yla birlikte yaz sonunda bir
          melliyet Merkezi’ni hayata geçirece¤iz.                            Gastro Sakarya Yemek Fes-
            •  Bölgemizde yaklafl›k 20 y›ld›r, d›fl mekan süs                  tivali de düzenlemeyi planl›-
          bitkicili¤i sektörü yükseliyor. Türkiye’deki bütün be-             yoruz.”
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34