Page 29 - KobiEfor_Mart_2020
P. 29
Üretime ve istihdama sa¤lad›klar› katk›lar nede- lediyelerin ve inflaat firmalar›n›n peyzajlar›nda kul-
niyle OSB’lerin önemli oldu¤unu vurgulayan Altu¤, land›klar› a¤aç, çal› vs. gibi bitkileri üreten, ayn› za-
mevcut 8 OSB’nin say›s›n› 11’e ç›karmak için gerekli manda ihracat da yapan yaklafl›k 500 firma, 80 bin
çal›flmalar› yapt›klar›n› ve Sakarya’da daha çok ihti- dekar alanda faaliyet gösteriyor. Sektörün dünyada
sas OSB’lerle büyümeyi hedeflediklerini anlat›yor: lider olabilmesi için baz› yat›r›mlara ihtiyaç duydu-
“Mevcutta 3 yeni ihtisas OSB’miz var. ‹lk kurdu¤umuz ¤unu gözlemledik. SATSO; SBB, Sakarya 2. OSB or-
Kaynarca’daki Mobilya ‹htisas OSB, yine Kaynarca’da takl›¤›yla Doku Kültürü Laboratuvar› kuruyoruz.
Makine ‹htisas OSB, bir de Ferizli Bölgemiz’de Metal
ve Otomotiv ‹htisas OSB’miz var.
Sakarya sanayi üretiminin yan› s›ra tar›m potan-
siyeliyle de dikkat çekiyor. Çok ciddi anlamda ve-
rimli tar›m alanlar›na sahibiz. Bu da bizim ciddi bir
avantaj›m›z, tar›msal ürünleri sanayiye çevirme an-
lam›nda bir tak›m yat›r›mlar› Sakarya’ya çekiyor.
fiehrin güneyinde Geyve Pamukova taraf›nda bir G›-
da ‹htisas OSB kurmay› da düflünüyoruz. SATSO,
Sakarya Valili¤i, Sakarya Büyükflehir Belediyesi ve
ilçe belediyelerimizle birlikte uygun bir yer aray›fl›
içindeyiz. fiehri ve ekonomiyi büyütürken bizim ol-
mazsa olmaz›m›z; çevre. Asla ve asla OSB’lerimizi
1., 2. ve 3. s›n›f tar›m alanlar›na kurmak istemiyo- MARKA’dan (Do¤u Marmara Kalk›nma Ajans›) al-
ruz, at›l arazilere kurmak istiyoruz. fiehirde yakla- d›¤›m›z hibe deste¤iyle çal›flmalara bafllad›k, yaz so-
fl›k 280 bin hektar civar›nda tar›m alan› oldu¤u için nuna kadar inflaat› ve laboratuvar› tamamlayaca¤›z,
yer bulmak da o kadar kolay de¤il.” hem flehrimizdeki firmalar›n hem de Türkiye tar›m›-
SATSO’nun mevcut 32 projesinin birço¤unun 2020 n›n hizmetine sunaca¤›z. Bölgemizin de¤er zincirin-
y›l›nda da devam edece¤ini söyleyen Altu¤, 2020 y›- de yer alan yurt içinde ve d›fl›nda talep gören süs ve
l›nda ön plana ç›kacak çal›flmalar›n› özetliyor: g›da bitkilerinin tohum, fide ve fidanlar›n›n doku kül-
• “Sakarya Valili¤i, Sakarya Büyükflehir Beledi- türü teknolojisiyle ço¤alt›lmas›n› amaçl›yoruz. Y›ll›k
yesi, Sakarya Üniversitesi ve SATSO iflbirli¤inde 30 milyon bitki üretim kapasitesine sahip olacak la-
Sakarya Kent Stratejik Plan›’nda sona yaklafl›yo- boratuvar›m›zda bölgenin ihtiyaçlar›na göre tespit
ruz, uygulama aflamas›na 2020 y›l›nda geçilecek. edilen 4.700 çeflit tohum, fide, fidan›n doku kültürü
fiehrin k›sa, orta ve uzun vadede nas›l geliflece¤ini, teknolojisiyle üretimi yap›lacak.
nereye gidece¤ini planl›yoruz, flehrin gelecek viz- Bölgemiz tar›m bölgesi; çok ciddi m›s›r, f›nd›k
yonunu çiziyoruz. üretimimiz var. Özellikle f›nd›k fidanlar›n›n hem böl-
• Karasu Liman›’n›n daha yo¤un kullan›lmas› için gemizde hem bütün Karadeniz Bölgesi’nde ekono-
çal›flmalar›m›za devam edece¤iz. Köstence ve Bur- mik ömrünün doldu¤unu görüyoruz, üretimin daha
gaz gibi yeni hatlar›n eklenmesi için çal›flaca¤›z. verimli olmas›n› sa¤lamak için yeni fidanlarla de¤ifl-
• Sakarya Uluslaras› Ticareti Gelifltirme Merkezi tirilmesi laz›m. Bu milyonlarca fidan demek. Kon-
(SUTGEM) projemizi, Sabanc› Üniversitesi, Sakarya vansiyenel sistemlerle yap›l›rsa y›llar›m›z› al›r ve çok
Üniversitesi, Sakarya Uygulamal› Bilimler Üniversite- maliyetli olur, k›sa zamanda, hastal›ktan ari biçimde
si (SUBÜ) iflbirli¤iyle yürütüyoruz. Ana hedefimiz; tohum, fide, fidan üretilmesinin yegane yolu ise do-
2023 y›l›na kadar, Sakarya’daki 400 ihracatç› firma ku kültürü laboratuvar›. Çay fidanlar›, f›st›k ve mey-
say›s›n› 1000’e, ihracat›m›z› ise 10 milyar dolara ç›- ve a¤açlar›n›n da yenilenmesi gerekiyor.”
karmay› ve Türkiye ihracat s›ralamas›nda ilk 5 il ara- • Topraktan Sofraya Gastro Sakarya Kitab›m›z
s›nda olmay› hedefliyoruz. OSB’lerimizde flu an yeni ile UNESCO Yarat›c› fiehirler A¤›’na girmek için ça-
yat›r›m yapan 3-4 yabanc› sermayeli firma var, onla- l›fl›yoruz. fiehirdeki birçok
r›n fabrikalar›n›n üretime bafllamas›yla ihracat›m›z›n restoran›n kitab›n içindeki
1 milyar dolar daha artaca¤›n› öngörüyoruz. Öncelik- reçeteleri, yemekleri turizm
li hedefimizse KOB‹’leri ihracatç› yapmak. Makine amaçl› kullanmas›n› istiyo-
imalatç›lar›n› ve mobilya üreticilerini kümelendiriyo- ruz. Kitab›m›z› yaz sonunda
ruz ve destekliyoruz. yay›nlayaca¤›z. Kitab›n ç›k›-
• Sakarya Tar›msal Ürünler Üretim Mükem- fl›yla birlikte yaz sonunda bir
melliyet Merkezi’ni hayata geçirece¤iz. Gastro Sakarya Yemek Fes-
• Bölgemizde yaklafl›k 20 y›ld›r, d›fl mekan süs tivali de düzenlemeyi planl›-
bitkicili¤i sektörü yükseliyor. Türkiye’deki bütün be- yoruz.”